Vietnam – nationen går op i røg…

Mere end 40.000 mennesker dør årligt i Vietnam som følge af rygerelaterede sygdomme. Således er dødstallet ca. 4 gange så stort som trafikdrab, og det siger ikke så lidt, hvis man har bevæget sig rundt i det kaotiske trafikale univers, som især findes i de store byer.

Vietnam er en af de lande i verden med flest rygere med et overtal hos mændene, og som følge heraf også et massivt antal af passive rygere. Selv om færre kvinder ryger, er problemet også alvorligt i denne del af befolkningen. Flere og flere kvinder inhalerer den dødelige røg, og man kan få det indtryk, at de lidt misforstået her kæmper en ligestillingskamp – der dog hverken placerer dem højere på nogen rangliste – ud over listen over den del af befolkningen, der dør 5-8 år tidligere af en tobaksrelateret sygdom.

Historisk har vietnameserne bevæget sig fra tygning af tobak til pibe og cigaretter – ligesom de har smag for shisha (vandpibe). I dag regner man med at knap 50% af befolkningen ryger. Den kulturelle forestilling om, at rygning er et stærkt og maskulint træk lever dog stadig i bedste velgående.

Regeringen har for et par år siden taget adskillige initiativer for at komme problemet til livs. Således er det nu forbudt at ryge på sygehuse, uddannelsesinstitutioner og børnehaver. Det er dog stadig tilladt i lufthavne, barer, diskoteker og hoteller.

Tobaksreklamer er også reguleret nu, og der er indført begrænsninger for tobaksfirmaernes muligheder for sponsorering samt indført forbud på salg af tobak til folk under 18 år.

Cigaretpakkerne er blevet forsynet med uhyggelige billeder og advarsler. Disse skal dække mindst 50% af emballagen. Der kører antiryge-kampagner på TV, radio og på Internettet, og regeringen forsøger at fjerne de fotos af Ho Chi Minh, hvor han ryger – idet han står som et ikon for de fleste indbyggere.

I stærk kontrast til de forskellige tiltag for at nedbringe antallet af rygere står, at Vietnam har nogen af verdens billigste cigaretpriser, og en pakke cigaretter kan erhverves for 10.000 Dong (3 kr.)

Slentre man en tur i det gamle kvarter i Hanoi, dukker vietnameserne frem af tobakstågerne på cafeerne, hvor de ryger deres smøger eller bapper på deres bambusrørspibe, mens de drikker grøn te – kun afbrudt af heftige hosteanfald.

STIL SPØRGSMÅL - ELLER FÅ ET UFORPLIGTENDE TILBUD
  • Kontakt os her

    Udfyld formularen med dine informationer og du vil modtag et tilbud fra os. Det er helt gratis og uforpligtende
  • Vietnam Rejser - Kontakt os
  • Ønsker du tilbud på flyrejse?

    Passagerinfo: For at kunne give pris og bestille rejse, skal vi bruge følgende information på alle rejsende: Fulde navn (som i passet) og fødselsdato.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Få en mail når det igen er muligt at rejse til Vietnam - og bliv samtidig tilmeldt vores nyhedsbrev.

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at afmelde dig nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du kan bekræfte din tilmelding.

Med venlig hilsen
Vietnam Rejser