Velduftende social kapital

Hanoi: Gaden med urtemedicin 

Man kan nemt fare vild i Det Gamle Kvarter, men leder man efter Lan Ong kan man blot gå efter duften. Lan Ong er nemlig gaden, hvor der sælges helbredende urter og alternativ urtemedicin. Lokalt siger man da også, at en hovedpine forsvinder, hvis man bare går en tur gennem gaden.

Gaden er eksemplet på, at identitet og særegne ikke behøves at komme fra bygningerne, arkitekturen eller placering i bybilledet, men udelukkende kan skabes af lugtesansen. Man ved man er i Lan Ong – selv med lukkede øjne. Luften giver atmosfæren, og åbner man øjnene er der masser af indtryk til at supplerer oplevelsen.

Lan Ong er opkaldt efter den berømte læge Hai Thuong Lan Ong (1720-1791) og gadenIMG_6072 danner overgangen mellem Hang Vai og Hang Buom, og er ikke særlig lang. På begge sider af vejen finder man de små lægeurt-forretninger, der stort set alle har en velassorteret udstilling af deres sortiment i plastikposer foran forretningen. Gaden er også kendt for deres apotekere og medicinkyndige, som udelukkende ved at mærke ens puls, kan ordinere medicin. Traditionen stammer fra Kina og bygger på at diagnosticering sker via 4 faser; Kigge, lytte, spørge og føle puls.

Mens mange af de andre gader i Det Gamle Kvarter ikke længere udelukkende sælger den vare vejnavnet er opkaldt efter, er Lan Ong en af de få gader i hovedstaden, der har bevaret sin hævdvundne handel og stadig næsten udelukkende sælger urtemedicin. Årsagen skal bl.a. findes i at vietnameserne, trods en begyndende moderat interesse for Vesten, stadig holder fast i traditionerne og gerne kombinere traditionel medicin med alternativ urtemedicin.IMG_6155

Traditionen med at alle butikker sælger det samme i et tæt koncentreret område er måske nok en rest fra en feudal æra, som ikke længere synes tidssvarende, men den fastholder til gengæld en identitet og en helt særlig byrumsatmosfære, som udspringer af traditioner og ikke fra tegnebrættet hos en innovativ byplanlægningsarkitekt.

Det er ikke, som man skulle tro, den stærke indbyrdes konkurrence mellem butikkerne, der er gadens drivkraft, men snarere en slags social kapital, der skabes i styrken i at udnytte synenergien i de stærke relationer og sammenholdet.

I Lan Ong er det i hvert fald tydeligt, at sammenholdet har gjort handlen til et ”vi” projekt.

STIL SPØRGSMÅL - ELLER FÅ ET UFORPLIGTENDE TILBUD
  • Kontakt os her

    Udfyld formularen med dine informationer og du vil modtag et tilbud fra os. Det er helt gratis og uforpligtende
  • Vietnam Rejser - Kontakt os
  • Ønsker du tilbud på flyrejse?

    Passagerinfo: For at kunne give pris og bestille rejse, skal vi bruge følgende information på alle rejsende: Fulde navn (som i passet) og fødselsdato.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Få en mail når det igen er muligt at rejse til Vietnam - og bliv samtidig tilmeldt vores nyhedsbrev.

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at afmelde dig nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du kan bekræfte din tilmelding.

Med venlig hilsen
Vietnam Rejser