Hanoi: Gaden med urtemedicin
Man kan nemt fare vild i Det Gamle Kvarter, men leder man efter Lan Ong kan man blot gå efter duften. Lan Ong er nemlig gaden, hvor der sælges helbredende urter og alternativ urtemedicin. Lokalt siger man da også, at en hovedpine forsvinder, hvis man bare går en tur gennem gaden.
Gaden er eksemplet på, at identitet og særegne ikke behøves at komme fra bygningerne, arkitekturen eller placering i bybilledet, men udelukkende kan skabes af lugtesansen. Man ved man er i Lan Ong – selv med lukkede øjne. Luften giver atmosfæren, og åbner man øjnene er der masser af indtryk til at supplerer oplevelsen.
Lan Ong er opkaldt efter den berømte læge Hai Thuong Lan Ong (1720-1791) og gaden danner overgangen mellem Hang Vai og Hang Buom, og er ikke særlig lang. På begge sider af vejen finder man de små lægeurt-forretninger, der stort set alle har en velassorteret udstilling af deres sortiment i plastikposer foran forretningen. Gaden er også kendt for deres apotekere og medicinkyndige, som udelukkende ved at mærke ens puls, kan ordinere medicin. Traditionen stammer fra Kina og bygger på at diagnosticering sker via 4 faser; Kigge, lytte, spørge og føle puls.
Mens mange af de andre gader i Det Gamle Kvarter ikke længere udelukkende sælger den vare vejnavnet er opkaldt efter, er Lan Ong en af de få gader i hovedstaden, der har bevaret sin hævdvundne handel og stadig næsten udelukkende sælger urtemedicin. Årsagen skal bl.a. findes i at vietnameserne, trods en begyndende moderat interesse for Vesten, stadig holder fast i traditionerne og gerne kombinere traditionel medicin med alternativ urtemedicin.
Traditionen med at alle butikker sælger det samme i et tæt koncentreret område er måske nok en rest fra en feudal æra, som ikke længere synes tidssvarende, men den fastholder til gengæld en identitet og en helt særlig byrumsatmosfære, som udspringer af traditioner og ikke fra tegnebrættet hos en innovativ byplanlægningsarkitekt.
Det er ikke, som man skulle tro, den stærke indbyrdes konkurrence mellem butikkerne, der er gadens drivkraft, men snarere en slags social kapital, der skabes i styrken i at udnytte synenergien i de stærke relationer og sammenholdet.
I Lan Ong er det i hvert fald tydeligt, at sammenholdet har gjort handlen til et ”vi” projekt.