V står for Happy…

Når man fotograferer folk (især de unge) i Vietnam, oplever man oftest, at de laver V-tegnet, og at de gør det ret konsekvent. Hvis man forstiller sig, at det er tegnet for fred, og at tegnet er en stille hippie-hilsen tager man dog fejl. Der er snarere tale om symbolet for ”Victory” – altså tegnet for sejr.

Vi skal helt tilbage til 2. verdenskrig, hvor den belgiske justitsminister foreslog tegnet som en slags støtte til landets soldater. Tegnet bredte sig hurtigt til Frankrig og Holland inden det blev alment brugt af de allierede i krigen. Selv Churchill brugte V-tegnet.

Da Nixon benyttede V-tegnet ifm. Vietnamkrigen reagerede krigens modstandere ved at bruge samme tegn – men i betydningen fred. Derfor knytter mange i dag V-tegnet til hippiebevægelsen, der fra frontløbere i modstanden mod Vietnamkrigen.

Men det er nu hverken Churchill, Nixon eller 60´ernes hippiebevægelse, der er årsagen til den konstante brug af V-tegnet, når man fotograferer vietnamesere. Årsagen skal findes hos skøjtepigen Janet Lynn, der brugte tegnet efter et fatalt fald på isen til de olympiske lege i 1972 i Sapporo (Japan), der fratog hende guldmedaljechancerne. Men hun smilede, og da hun afsluttede et ellers fantastisk program, lavede hun altså V-tegnet til verdens medier. Det japanske publikum elskede den lille blondine og hendes positive indstilling, og hun blev en medie-darling. V-tegnet fik med Janet Lynn en revival og en ny trend blev født.

Fænomenet med V-tegn i fotosammenhæng er kendt i mange asiatiske lande, og Vietnam er ingen undtagelse.

Der er nok ikke mange vietnamesere, der i dag er klar over sammenhængen mellem deres ageren ved fotosessions og en amerikansk skøjteprinsesse i 70´erne, og spørger man dem, er svaret oftest, at det betyder ”Happy”. En positiv tilkendegivelse, som er meget sympatisk.

STIL SPØRGSMÅL - ELLER FÅ ET UFORPLIGTENDE TILBUD
  • Kontakt os her

    Udfyld formularen med dine informationer og du vil modtag et tilbud fra os. Det er helt gratis og uforpligtende
  • Vietnam Rejser - Kontakt os
  • Ønsker du tilbud på flyrejse?

    Passagerinfo: For at kunne give pris og bestille rejse, skal vi bruge følgende information på alle rejsende: Fulde navn (som i passet) og fødselsdato.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.