Propaganda som kunst

Politiske plakater

Propaganda i form af politiske budskaber i plakatform har været kendt i flere hundrede år, og både demokratiske og diktatoriske stater har benyttet sig af overtalelse via billeder og tekst, når befolkningerne skulle bringes på rette spor. Vietnam er heller ingen undtagelse, og kommunistpartiets plakater laves stadig og findes overalt i bybilledet – men er samtidig blevet et samleobjekt. Plakaterne anerkendes i dag af mange som kunst, og sælges fra utallige butikker samt online.

Propagandakunsten blev for alvor etableret og populær i 50´erne for især at styrke de nordvietnamesiske idealer i kampen mod amerikanerne. Siden er det politiske indhold udskiftet med mere jordnære budskaber som anti-rygekampagner og samfundsøkonomiske mantraer.

Selv plakatkunsten har dog ikke ændret sig, og det visuelle udtryk er stadig det samme. Figurerne er stereotyper malet i kraftige farver, hvor rød og gul er dominerende. Mens de oprindelige budskaber blev malet direkte på bygninger (pga. mangel på pair) produceres de i dag på store plastik-bannere, som så hænges op overalt. Af samme årsag er det vanskeligt at finde originale plakater, og de få der findes, sælges til meget høje priser – mens reproduktioner kan skaffes til en billig penge.

En af de interessante sidefortællinger i den vietnamesiske politiske plakat er kvindernes centrale placering. Kvinderne blev fremstillet som centrale figurer og frontpersoner både som soldater, læger og hårdtarbejdende industriarbejdere.

De politiske plakater er dels interessante, fordi de repræsenterer den kommunistiske regerings verdensopfattelse, og fordi de faktisk tilskrives en væsentlig betydning i regeringens politiske selvpromovering. For europæiske og amerikanske øjne kan plakaterne virke klodsede og utidssvarende, og sammenlignet med f.eks. Coca Cola plakater kan man undrer sig over, hvordan den manipulative effekt overhovedet kan vrides ud af de ”tunge” budskaber.

Den politiske plakatkunst er i dag havnet i det lidt specielle dilemma, at de på ren kynisk vestlig kapitalistisk maner er blevet en salgsvarer, der udbydes for ussel mammon i butikker og på diverse webshops. De tunge socialistiske budskaber er blevet en handelsvare, og hammer og segl reduceret til tomme symboler, der rulles i paprør og flyves til Europa af turister.

STIL SPØRGSMÅL - ELLER FÅ ET UFORPLIGTENDE TILBUD
  • Kontakt os her

    Udfyld formularen med dine informationer og du vil modtag et tilbud fra os. Det er helt gratis og uforpligtende
  • Vietnam Rejser - Kontakt os
  • Ønsker du tilbud på flyrejse?

    Passagerinfo: For at kunne give pris og bestille rejse, skal vi bruge følgende information på alle rejsende: Fulde navn (som i passet) og fødselsdato.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Få en mail når det igen er muligt at rejse til Vietnam - og bliv samtidig tilmeldt vores nyhedsbrev.

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at afmelde dig nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du kan bekræfte din tilmelding.

Med venlig hilsen
Vietnam Rejser