Højtalerne i Vietnam – Oplysning til borgerne på Orwelsk manér

Højtalerne i Vietnam

De morgenfriske folk i Vietnam lader ikke den dovne sove længe. Allerede fra kl. 06.00 er der aktivitet i gaderne, hvilket betyder larmende taxier, dyttende scootere og råb fra gadesælgerne.

Men larmen akkompagneres også af skrattende musik og politiske meddelelser fra de ophængte højtaler i gaderne.

Højtalerne i Vietnam bruges forskelligt fra distrikt til distrikt og ud over nationalistiske og patriotiske sange høres en række meddelelser fra byrådsmedlemmer om nye sygdomme (forebyggelse af influenza, vaccination mod rabies osv.), beslutninger fra regeringen og måske anbefalinger om at holde gaderne rene. Det hele gentager sig om aftenen ved 17-tiden. Nogle distrikter har dog afskaffet det noget gammeldags ”big-brother-sound-system”, men ca. 07.30 kan man stadig hører meddelelser i gaderne i det Gamle Kvarter. Man regner med at mere end 4 millioner højtaler stadig udsender statslige informationer på ren Orwelsk manér i Hanoi.

Højtalerlarmen generer tilsyneladende ikke vietnameserne, og det ser heller ikke ud til at informationer vækker synderlig interesse. Højtalernes hæse lyd i trætoppene og i elinstallationerne messer nærmest i ubemærkethed sine budskaber ud over byen, og hele lyd-cirkusset varer ca. 15 minutter.

Den historiske baggrund skal findes i 60´erne og 70´erne, hvor højtalersystemet blev brugt til at advarer befolkningen mod bombardementer fra amerikanske fly – men i dag er har meddelelserne altså karakter af noget tilsyneladende mindre livsvigtigt, selv om de ældre via højtalerne f.eks. får besked om, hvornår de kan hente deres pension.

Det kan virke paradoksalt, at en millionby med bredbånd, trådløse internetforbindelser og kabel-tv, stadig benytter sig af gamle rustne og skrattende højtalere, der helt åbenbart er reduceret til malerisk levn fra en for længst afsluttet æra.

STIL SPØRGSMÅL - ELLER FÅ ET UFORPLIGTENDE TILBUD
  • Kontakt os her

    Udfyld formularen med dine informationer og du vil modtag et tilbud fra os. Det er helt gratis og uforpligtende
  • Vietnam Rejser - Kontakt os
  • Ønsker du tilbud på flyrejse?

    Passagerinfo: For at kunne give pris og bestille rejse, skal vi bruge følgende information på alle rejsende: Fulde navn (som i passet) og fødselsdato.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Få en mail når det igen er muligt at rejse til Vietnam - og bliv samtidig tilmeldt vores nyhedsbrev.

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at afmelde dig nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du kan bekræfte din tilmelding.

Med venlig hilsen
Vietnam Rejser