Når New York føles provinsiel – Hanois Gamle Kvarter

Hanois Gamle Kvarter

Hvis man ikke har besøgt Hanoi, kan det være svært at forstår hvor vild byen er, og hvor hektisk hovedstaden kan virke – især området Det gamle kvarter i hjertet af byen. En amerikansk turist konstaterede således, at New York er ren provinsstemning i forhold til Hanoi.

Manden har ret. I Hanois Gamle kvarter er befolkningstætheden cirka 8 gange større end New York, og det skaber selvfølgelige et vist liv i gaderne. Hanois gamle kvarter er samtidig den bedst bevarede historiske bydel i Asien, og de små gader er fyldt til bristepunktet af buddhistiske templer og franske koloniale huse, hvis karakteristiske gule farve hænger i skaller som en fransk autograf der dagligt minder befolkningen her om tiden, hvor landet var styret fra Europa.

Ejendomsværdien i Det gamle Kvarter er høj, og der tales jævnligt om, at der lurer en farer for, at kvarteret i fremtiden vil blive købt op og forandret dramatisk med forbillede fra bl.a. Singapore og Shanghai, hvor den oprindelige bydel er transformeret til moderne byggeri i glas og stål, og hvor byens identitet og autencitet er flyttet på museum.

Det siger sig selv, at med en befolkningstæthed 8 gange New Yorks, er myndighedernes fokus på bydelen konstant. I et socialistisk samfund tænker man dog i løsningsmodeller, som er langt fra vestlig tankegang. Her taler man åbent om tvangsforflytninger. Således vil regeringen flytte ca. 6000 hustande frem mod 2020. Der bygges Vollsmose-lignende højhuse i udkanten af byen, hvor de tvangsflyttede borgere så skal bo. Man forsøger at gøre de nye boligkomplekser attraktive ved at knytte rekreative områder, legepladser, børneinstitutioner osv. til byggeriet, men de nye boligområder mangler én ting, som det gamle kvarter har. Herude kan folk ikke lave forretning ved fortovskanten. Alle huse i det gamle kvarter har en eller anden form for forretning kørende fra fortovskanten – og det er altså lidt svært når man bor på 27. etage.

Det skaber selvsagt en nervøsitet hos de næsten 70.000 indbyggere i Det gamle kvarter, og kompensationen for en flytning er desuden langt under markedsprisen, så der er ikke engang en økonomisk gevinst ved at flytte. Heldigvis er der nogen gange langt fra idé til handling i Vietnam. Det bureaukratiske maskineri sætter ofte projekter på ”stand-by” og myreturen i byens centrum er stadig intakt til stor glæde for de lokale og for de mange turister der her får et charmerende indblik i dagligdagen i hovedstaden.

Læs også andre blogindlæg om Hanoi;

Walkabout i Hanois Gamle Kvarter
Det franske kvarter i Hanoi – et behageligt intermezzo
Royal City – en milliardærs fantasi
At blive væk i Hanoi – og nyde det…
Det kreative centrum i Hanoi
Food Tour i Hanoi
Velduftende social kapital
Oplysning til borgerne på Orwelsk manér
Handelseufori for krejlere og andet godtfolk
Enestående atmosfære og følelsen af at befinde sig i en tidslomme
Gadesælgerne i Hanoi er mere end et feriefoto
Hanois toggade – her kører livet på skinner
Montmartre-stemning i Hanoi

STIL SPØRGSMÅL - ELLER FÅ ET UFORPLIGTENDE TILBUD
  • Kontakt os her

    Udfyld formularen med dine informationer og du vil modtag et tilbud fra os. Det er helt gratis og uforpligtende
  • Vietnam Rejser - Kontakt os
  • Ønsker du tilbud på flyrejse?

    Passagerinfo: For at kunne give pris og bestille rejse, skal vi bruge følgende information på alle rejsende: Fulde navn (som i passet) og fødselsdato.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Få en mail når det igen er muligt at rejse til Vietnam - og bliv samtidig tilmeldt vores nyhedsbrev.

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at afmelde dig nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du kan bekræfte din tilmelding.

Med venlig hilsen
Vietnam Rejser