Morgenmotion – en del af det sociale fundament

I de tidlige morgentimer omdannes Hanois parker og stierne ved Hoan Kiem Søen til en slags udendørs fitness center. Allerede fra før solen står op myldrer det frem med folk i alle aldre, der tager hul på en ny dag med motion af en eller anden art.

Mens morgendisen letter fra søen, høres højtalernes knitren fra de medbragte ghettoblastere, og aktiviteterne spænder lige fra den selvreflekterende Tai Chi til dans, aerobic eller badminton.

På bænkene sidder de folk der mere er kommet til søen for at få en sludder, læse avisen eller spise de croissanter, der sammen med Tai Chi-udøverne er det usminkede billede på den blanding af østlig spiritualitet og den franske koloniale arv som Hanoi repræsenterer.

Der er ingen tvivl om, at morgenmotionen som udgangspunkt handler om velvære og det at begynde en lang og hård arbejdsdag på, den for _DSC0271vietnameser, bedst tænkelige måde. Der er absolut ingen fedmeproblematikker i Vietnam, og selv om den daglige motion nok er en del af forklaringen, skal årsagen i højere grad findes i kosten. Junkfood og burgerrestauranter er svære at finde i hovedstaden, og det kommunistiske land har først for nylig budt velkommen til McDonald’s, som har en enkelte restaurant i landet med mere end 90 millioner indbyggere. Burger King findes flere steder i Hanoi, men man får indtrykket af, at de mest benyttes af kræsne backpackere, der dulmer deres hjemvé med en Whopper.

Morgenmotionen har dog flere funktioner end de rent sundhedsmæssige. Her skabes et offentligt frirum for menneskelig kontakt. Fællesskabet synes meget vigtigt for vietnameserne, og selv om den socialistiske stat har tilladt Facebook, og smartphonen har fået en naturlig plads i lommen på de fleste her, har man ikke gjort det sociale fællesskab digitalt. Man mødes i det offentlige rum og hænger ud, snakker og udveksler historier fra hverdagen. Det er præcis den fællesskabsfølelse der også får udtryk i det vietnamesiske sprog, hvor alle referer til hinanden som bror, onkel, tante osv.

Mens solen står op ved Hoan Kiem Søen, og sender sine spæde solstråler på Skildpadde Tårnet, styrkes både kroppen, sindet og ikke mindst det sociale fundament, som på ingen måde kan erstattes af en Twitter-profil.

STIL SPØRGSMÅL - ELLER FÅ ET UFORPLIGTENDE TILBUD
  • Kontakt os her

    Udfyld formularen med dine informationer og du vil modtag et tilbud fra os. Det er helt gratis og uforpligtende
  • Vietnam Rejser - Kontakt os
  • Ønsker du tilbud på flyrejse?

    Passagerinfo: For at kunne give pris og bestille rejse, skal vi bruge følgende information på alle rejsende: Fulde navn (som i passet) og fødselsdato.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Få en mail når det igen er muligt at rejse til Vietnam - og bliv samtidig tilmeldt vores nyhedsbrev.

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at afmelde dig nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du kan bekræfte din tilmelding.

Med venlig hilsen
Vietnam Rejser