Skolesystemet i Vietnam – Matematik, læsning og respekt for de ældre

Den vietnamesiske skolegang er meget anderledes end det system vi kender i Danmark. Danske lærere vil sikkert ryste på hovedet af den grundlæggende pædagogiske tankegang, men eleverne klarer sig godt – også på verdensplan. For få år siden overhalede de 15-årige vietnamesiske elever både Danmark, USA og England indenom i de internationale PISA tests. Eleverne scorede højere i både læsning, matematik og naturvidenskab.

Skolesystemet i Vietnam er opdelt i flere niveauer; Grundskolen består af 5 års skolegang, mellemtrinet af tre år. Herefter kan man gå på gymnasiet og derefter universitet. Indholdet i undervisningen og de pædagogiske mål er beskrevet af den socialistiske regering og består bl.a. af undervisning i traditionelle sæder og skikke, herunder sociale færdigheder og respekt for deres ældste, familien og fællesskabet. Herudover er der undervisning i traditionelle skolefag.

Eleverne i Vietnam går kun i skole indtil middag – ca. 4 timer om dagen. Herudover er der undervisning om lørdagen. Selv om skoledagen i modsætning til den danske heldagsskole er meget kort, stilles der store krav om at tage undervisningen alvorlig, og at der arbejdes hårdt. Afbræk i underviseren kan være fællessang eller korte prøver.

Gymnastik er henlagt til 10 minutters daglig fysisk træning – gerne i et frikvarter, men kroppen bruges også, når elever selv står for rengøring af skolen.

Som med mange forhold i Vietnam er forskellen på skolegang og uddannelse også afhængig af, om man bor i provinsen eller i en af de store byer. På landet er det ikke udsædvanlig, at skolen lukkes, hvis der er brug for børnene i markarbejdet, og lærerlønningerne på landet er samtidig meget lave. I byerne er lærerlønningerne højere og en lærer med 5 års erfaring kan opnår næsten 300 USD om måneden. Når man samtidig ved, at uerfarne amerikanske studerende får udbetalt 30 USD i timen for privatundervisning i engelsk, så er det forståeligt, at hvervet ikke er så populært.

Ho Chi Minhs portræt hænger på alle skoler, og eleverne i deres skoleuniformer med det røde halstørklæde synger Ho Chi Minh sange. Mange skoler har indlagt noget der mest af alt ligne militæreksercits med opstilling i geledder og marchøvelser, men har altså samtidig også undervisning i væsentligheden i fælleskab og respekt for de ældre – og her kunne der nok hentes lidt inspiration til dansk uddannelse.

Er man i Vietnam og har lyst til at møde elever og lærere på den lokale skole, kræver det aftale på forhånd – men så vil man til gengæld opleve en anderledes skoledag og indhold og en flok usædvanlige glade elever, der når deres generthed først er væk, vil være en livsbekræftende oplevelse.

Herunder ses fotos taget, da Vietnam Rejser besøgte 6b på Trường Thcs Trung Phụng – en skole i Hanoi for mellemtrinet med elever fra 6. – 9. klasse

STIL SPØRGSMÅL - ELLER FÅ ET UFORPLIGTENDE TILBUD

  • Kontakt os her

    Udfyld formularen med dine informationer og du vil modtag et tilbud fra os. Det er helt gratis og uforpligtende
  • Vietnam Rejser - Kontakt os
  • Ønsker du tilbud på flyrejse?

    Passagerinfo: For at kunne give pris og bestille rejse, skal vi bruge følgende information på alle rejsende: Fulde navn (som i passet) og fødselsdato.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.