Hanoi Hilton – en fængslende oplevelse

Hanoi Hilton

Er man i Hanoi og på udkig efter en oplevelse der vækker til eftertænksomhed, er Hoa Lo Fængslet et sikkert valg. Et besøg i det berygtede fængsel, som de amerikanske piloter sarkastisk kaldte ”Hanoi Hilton”, giver et interessant historisk indblik i både den franske kolonitid og Vietnam Krigen.

Fængsler i Asien har generelt ikke det bedste ry, og Hoa Lo Prison er bestemt også et stykke brutalt historie, hvor tortur og fornedrelse var en del af hverdagen.

Den største del af det oprindelig fængsel er i dag revet ned, efter den vietnamesiske regering i 1993 besluttede af bygge en skyskraber på en del af fængselsarealet. Men et lille hjørne af fængslet er stadig intakt, og besøgende kan se udstillinger og ved selvsyn få en fornemmelse af, hvad et ophold her indebar. Der er bl.a. adgang til flere celler, der stadig emmer af de lidelser som her har fundet sted.

Alle udstillinger er forklaret i tekst på vietnamesisk, engelsk og fransk.

Fængslet er nok mest kendt som stedet, hvor de amerikanske piloter blev fængslet som krigsfanger. Det var også her den senere kendte amerikanske præsidentkandidat John McCain sad fanget sammen med ca. 600 andre soldater.

De amerikanske soldater repræsenteres i to lokaler på museet fyldt med fotos, tekster, tøj, faldskærme osv. Til trods for at eftertiden ikke er i tvivl om, at de amerikanske soldater bestemt ikke havde et behageligt ophold i fængslet, fremstiller udstillingen sagen fra en noget anden vinkel. Fotos og små film, der understøttes af tekst, fremstiller næsten fængslet som en glad sommerlejr, hvor soldaterne smilende spillede basketball i fængselsgården og fik lægehjælp, hvis de havde behov. Glade soldater modtog julegaver hjemmefra og havde adgang til journalister, og ved deres løsladelse fik de souvenirs fra fængselspersonalet. Netop den utrolige luksustilværelse i fængslet er efter museets fremstilling årsagen til at soldaterne gav den kælenavnet Hanoi Hilton.

Selv det selvfølgelig må betragtes som ren og skær propaganda set i lyset af de mange beretninger om et liv med prygl, tortur og isolation fra soldaterne selv, er det måske netop det der gør Hoa Lo interessant, idet det også repræsenterer et stykke politisk spin, der forsøger at underspille behandlingen af krigsfanger.

Museets bruger da også den meste udstillingsplads om fængslet under det franske kolonistyre, hvor stedet blev brugt til politiske fanger. De første fanger ankom i 1899, og mere end 2000 fanger var indsat her, inden franskmændene forlod landet i 50´erne. Fængslet var dengang et af de største i Indokina og helt usædvanlig ikke bygget i de gængse lokale bygningsmaterialer, men i sten og beton. Udstillingen viser de grusomheder de vietnamesiske fanger var udsat for og giver et skræmmende indblik i bl.a. livet på dødsgangen, inden guillotinen ventede forude.

Ved særudstillinger inviteres gerne tidligere indsatte fanger, der med egne ord kan sætte ord på uhyrlighederne.

Se fotos og video fra Hanoi Hilton herunder;

Video fra Hoa Lo

STIL SPØRGSMÅL - ELLER FÅ ET UFORPLIGTENDE TILBUD
  • Kontakt os her

    Udfyld formularen med dine informationer og du vil modtag et tilbud fra os. Det er helt gratis og uforpligtende
  • Vietnam Rejser - Kontakt os
  • Ønsker du tilbud på flyrejse?

    Passagerinfo: For at kunne give pris og bestille rejse, skal vi bruge følgende information på alle rejsende: Fulde navn (som i passet) og fødselsdato.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Få en mail når det igen er muligt at rejse til Vietnam - og bliv samtidig tilmeldt vores nyhedsbrev.

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at afmelde dig nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding

Du modtager om et øjeblik en e-mail med et link, hvor du kan bekræfte din tilmelding.

Med venlig hilsen
Vietnam Rejser