Gul af misundelse

Den gule farve

Mens farven gul har en noget blakket symbolsk betydning i Europa, knyttet til jalousi, utroskab, misundelse og falskhed, er situationen en helt anden i Asien. I Asien har farven en helt anden væsentlig betydning og regnes for en af de fornemste farver.

Men at det er hele årsagen til, at så mange bygninger er gule i Hanoi, Hoi An og andre byer i Vietnam er kun den halve sandhed. En del af sandheden skal faktisk hentes fra Europa og fra kolonimagten Frankrig, der af æstetiske grunde ønskede, at byerne fik et fransk look. De franske arkitekter brugte derfor den smørgule farve til at skabe denne europæiske illusion i det hedengangne Indokina.

Rent praktisk sluger bygninger med den gule farve mindre varme, hvilket i et tropisk land har en væsentlig betydning. Herudover mener man, at den gule farve blev valgt, fordi den står godt til den mos der uvægerligt sætter sig på bygninger i et land med en meget høj luftfugtighed.

For vietnameserne var franskmændenes farvevalg til husene perfekt, idet den gule farve symbolisere kongelighed. Kombinationen af en kolonimagts ønske om at skabe et hjemligt urbant miljø via arkitekturenss farver og vietnamesernes symbolopfattelse fik betydning for eftertiden. Bygningerne blev stående, og den gule farve lyser stadig op i bybilledet her mange år efter franskmændene forlod landet.

Især i Hoi An, den eneste by i landet, der undslap krigen helt uskadt, kan man se de bygninger, der blev bygget i det 18. og 19. århundrede, og enhver provinsby i Europa må være gul af misundelse over den hygge og charme franskmændenes pensler skabte her.

I Hanoi har hovedstaden kærligt omfavnet den franske arkitektur med højhuse, butiksskilte og store træer. Men inde bagved er de franske bygninger der stadig – folk bor i dem, og den gule farve titter frem og fortæller sin egen lille spændende del af byens historie. Flere og flere bliver renoveret, mens andre stille smuldre væk.

Hvis man kan føre blikket opad fra den nederste del af bygningerne, hvor butikslokalerne, restauranterne og cafeerne billedlig talt danner bygningens underkæbe, vil man ovenover ofte kunne gå på opdagelse i en for længst svunden tid. Bestemt en anbefaling!!

STIL SPØRGSMÅL - ELLER FÅ ET UFORPLIGTENDE TILBUD
  • Kontakt os her

    Udfyld formularen med dine informationer og du vil modtag et tilbud fra os. Det er helt gratis og uforpligtende
  • Vietnam Rejser - Kontakt os
  • Ønsker du tilbud på flyrejse?

    Passagerinfo: For at kunne give pris og bestille rejse, skal vi bruge følgende information på alle rejsende: Fulde navn (som i passet) og fødselsdato.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.