VIETNAMS FLAG

Det vietnamesiske flag består af en femkantet gul stjerne på en rød baggrund. Flagets oprindelse kan spores helt tilbage til den franske revolution i 1789, da et almindeligt rødt flag blev symbolet for venstreorienteret politik. Rød blev socialismens og kommunismens farve og er da også dominerende farve for socialistiske stater som – Kina, Nordkorea og Sovjetunionen.

 

I Vietnam blev flaget med den femkantede gule stjerne centreret på den røde baggrund først brugt i begyndelsen af 1940’erne, da en kommunistisk gruppe kendt som Viet Minh brugte det. 

 

Da anden verdenskrig sluttede, erklærede Ho Chi Minh, leder af de nordlige styrker, Vietnam uafhængigt, og flaget blev det officielle flag i Nord Vietnam eller Den Demokratiske Republik Vietnam. I syd Vietnam brugte man et andet flag med en gul baggrund og tre vandrette røde striber. Da Ho Chi Minh vandt syd Vietnam tilbage og i sidste ende lykkedes at skabe et forenet Vietnam, blev det gule flag forvist, og det flag vi kender i dag blev et nationalt symbol.

Flaget blev officielt taget i brug af  Nordvietnam den 30. november 1955, mens det først blev  taget i brug i Sydvietnam i den 3. juli 1976, efter at den kommunistiske nordvietnamesiske hær vandt borgerkrigen, og landet blev forenet.

 

Hvad der opstod som et symbol på venstreorienteret politik i det 18. århundredes Frankrig, har ændret sig til noget andet i Vietnam i dag. Nu er den røde baggrund et symbol på blodsudgydelse, kamp og revolutionens succes. Den gyldne stjerne repræsenterer folket. Hvert ben i stjernen symboliserer en af fem klasser i samfundet; 

 

• forretningsmænd

• landmænd 

• arbejdere 

• intellektuelle

• militæret