B52-Lake – flyvrag som symbolik.

Huu Tiep søen

Nogen gange får et lille uanseligt og anonymt sted en vigtig plads i historien. Huu Tiep Lake er sådan et sted, og ville sandsynligvis have været forblevet et ligegyldigt lokalt gadekær, hvis ikke der tilfældigvis i jule 1972 faldt et B52 bombefly ned her. At kalde Huu Tiep en sø er store ord – men matcher godt det historiske vingesus stedet har fået for eftertiden.

Stedet er svært at finde, men når man finder søen, er man ikke i tvivl. Skroget af den nederste del af en B52 ses tydeligt midt i søen, hvor den stikker sine rustne tænder frem, og er daglig påmindelse om en lille sejr i et luftangreb i december 1972. En stor del af flyet styrtede ned i søen her, og er ikke blevet flyttet siden. Nærmest poetisk skyder et lille træ op mellem de rustne vragdele, og giver et metaforisk udtryk på kontrasterne død og liv.

Huu Tiep Lake besøges af vietnamesere, der opfatter jernkadaveret som symbol på de vietnamesiske soldaters mod. Mens turister – især amerikanske – besøger stedet som påmindelse om den brutale Vietnamkrig og for at sætte perspektiv på en krig, og på en bizar måde gøre en abstrakt historieopfattelse mere konkret.

Søen går under navnet B52-søen, og selv om den mest af alt ligner gadekæret i en dansk provinsby, kommer her mange besøgende, og en lokal cafe har taget navn efter søen i forsøget på at lokke turisterne indenfor.

Er man i Hanoi og søger historiske steder, og som de fleste overser, er B52 et glimrende sted. De lokale beboere er venlige og nysgerrige og vil gerne snakke, så man kan nemt bruge et par timer her.

Huu Tiep Lake ligger på en lillesidegade (Ngo 55) til Hoang Hoa Tham Street, der også er en oplevelse, hvis man har tid. Gaden er travl, og der sælges næsten udelukkende kæledyr og grønne planter. Desuden er her en række billige restauranter med veltilberedt vietnamesisk mad.

STIL SPØRGSMÅL - ELLER FÅ ET UFORPLIGTENDE TILBUD
  • Kontakt os her

    Udfyld formularen med dine informationer og du vil modtag et tilbud fra os. Det er helt gratis og uforpligtende
  • Vietnam Rejser - Kontakt os
  • Ønsker du tilbud på flyrejse?

    Passagerinfo: For at kunne give pris og bestille rejse, skal vi bruge følgende information på alle rejsende: Fulde navn (som i passet) og fødselsdato.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.